SKŁADNIKI:
6 szparagów (białe/zielone)
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
50 g parmezanu
2 plastry szynki parmeńskiej
2 plastry mozzarelli
4 pomidory suszone
2 łyżki mąki
400 ml mleka 3,2%
100 ml wody ze szparagów
sól himalajska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 4 minut, nie wkładając ich górnej części. Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. Wody nie wylewamy, przyda nam się do sosu. Ugotowane szparagi, oprócz kwiatu, kroimy na skośne kawałki grubości ok. 1 cm.
Sos: W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki i zagotowujemy ją, łącząc z masłem. Wlewamy 400 ml mleka i 100 ml wody ze szparagów. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Szparagi owijamy szynką, w środek wkładając pomidory suszone i mozzarellę. Tak owinięte szparagi wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy beszamelem. Zapiekamy około 10 min w temperaturze 170 st. C.
Smacznego