czas przygotowania: 20 min.
ilość porcji: 4
stopień trudności: 1/5
SKŁADNIKI:
400 gram polędwicy tuńczyka
3 łyżki oliwy z oliwek
½ awokado
sok z ½ cytryny, szklanka wody (do moczenia awokado)
½ ogórka zielonego ze skórką
kilka gałązek świeżej kolendry
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
W drobną kostkę kroimy tuńczyka. Ogórka kroimy wzdłuż, wydrążamy pestki, zostawiamy skórkę i kroimy w kostkę. Siekamy kilka gałązek kolendry.
Awokado przecinamy na pół. Zostawiamy tą połówkę bez pestki ściągając z niej skórkę. Zamaczamy w wodzie wymieszanej z sokiem cytryny. Po chwili wyciągamy, odsączamy i kroimy w kostkę taką jak pozostałe składniki.
Ważna rada AWOKADO!! Pozostałe pół awokado zostawiamy ze skórką nacieramy w miejscu cięcia sokiem z cytryną i razem z pestką owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki (może 2 dni poleżeć). Robimy to po to, aby awokado nie ściemniało.
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i doprawiamy, sosem rybnym (jest słony, więc solą doprawiamy na końcu), sosem sojowym, delikatnie solą i pieprzem, dodajemy oliwę dla pięknego połysku.
Układamy na talerz i dekorujemy listkami kolendry.
Aby podkreślić smak tatara i podnieś klasę potrawy wpuściłam dym z aromatyzera dzięki temu potrawa nabrała wytrawnego wędzonego charakteru. W PORADACH znajdziecie jak w domowy sposób można uwędzić dowolną potrawę.
Smacznego