SKŁADNIKI:tradycyjne-zrazy-wolowe-591.jpg

kilka plastrów udźca wołowego

1-2 szt. cebuli

4 szt. ogórka kiszonego

20 dag boczku wędzonego surowego

½ słoiczka musztardy krymskiej

sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie

1 kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie

olej kokosowy do smażenia

1 l bulionu (opcjonalnie woda)

PRZYGOTOWANIE:

Dobrej jakości wołowinę kroimy na cienkie plastry, rozbijamy dokładnie. Oprószamy pieprzem z każdej strony, od wewnętrznej smarujemy musztardą. Cebulę, boczek i ogórka kroimy w słupki, kładziemy na środku rozbitego mięsa i zawijamy najpierw do środka, a później na boki. Na mocno rozgrzany olej kokosowy kładziemy  zrazy  na miejscu złożenia – dzięki temu mięso nam się nie rozejdzie. Podsmażamy zrazy z każdej strony na rumiano. Podlewamy bulionem (lub wodą), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kromkę suchego chleba razowego i resztki, które pozostały: cebuli, ogórka, boczku. Dusimy pod przykryciem, aż zrazy będą miękkie. Solimy na sam koniec.

Do zrazów świetnie pasują kasza i buraczki.