SKŁADNIKI:
kilka plastrów udźca wołowego
1-2 szt. cebuli
4 szt. ogórka kiszonego
20 dag boczku wędzonego surowego
½ słoiczka musztardy krymskiej
sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie
1 kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
olej kokosowy do smażenia
1 l bulionu (opcjonalnie woda)
PRZYGOTOWANIE:
Dobrej jakości wołowinę kroimy na cienkie plastry, rozbijamy dokładnie. Oprószamy pieprzem z każdej strony, od wewnętrznej smarujemy musztardą. Cebulę, boczek i ogórka kroimy w słupki, kładziemy na środku rozbitego mięsa i zawijamy najpierw do środka, a później na boki. Na mocno rozgrzany olej kokosowy kładziemy zrazy na miejscu złożenia – dzięki temu mięso nam się nie rozejdzie. Podsmażamy zrazy z każdej strony na rumiano. Podlewamy bulionem (lub wodą), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kromkę suchego chleba razowego i resztki, które pozostały: cebuli, ogórka, boczku. Dusimy pod przykryciem, aż zrazy będą miękkie. Solimy na sam koniec.
Do zrazów świetnie pasują kasza i buraczki.