Ryba saute to najprostszy sposób na usmażenie ryby, która będzie na pewno dobrze smakowała. Nie będzie ciężka, tłusta i nie zabijemy smaku ryby. Jak chce się delektować rybą to uwielbiam ten sposób - najprostszy, najszybszy i dla mnie jeden z lepszych. Potem możemy zrobić wariacje z dodatkami i sosami. Ale na początek spróbujmy dobrze usmażyć rybę.

SKŁADNIKI:

  • tuszka turbota
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • sól
  • masło
  • 1/2 cytryny

PRZYGOTWANIE:

Rybę płuczemy w letniej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy z dwóch stron solą. Pozostawiamy na ok 10 min., aby sól przeszła w rybę. Następnie na patelni rozgrzewamy masło. Rybę obtaczamy w mące krupczatce z każdej strony. Wkładamy na rozgrzaną mocno patelnie i smażymy, w zależności od grubości tuszki, około 3-4 min z każdej strony. Masło powinno być do połowy tuszki. Rumianą rybę przerzucamy na drugą stronę i również smażymy około 3-4 min. Usmażoną rybę przekładamy na talerz wyłożony papierem i odsączamy delikatnie z każdej strony. O dodatkach do ryby będzie później teraz spróbujcie ją skrapiać sobie delikatnie cytryną.
SMACZNEGO