SKŁADNIKI:
1 pęczek botwinki z bulwami małych buraków
4 liście laurowe
3 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
2 szalotki
4 ziemniaki
2 marchewki
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
1,2 l bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki octu jabłkowego/soku z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Botwinkę myjemy, korzenie buraków obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, łodygi siekamy, liście odkładamy.
W garnku szklimy na oleju posiekaną drobno szalotkę, dodajemy roztarty czosnek, 2 liście laurowe i 2 gałązki tymianku. Podgrzewamy przez 2 min – smaki zaczną się przenikać. Dodajemy rozgniecione w moździerzu ziarna kopru włoskiego i smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy starte buraki, posiekane łodygi botwinki, dokładnie mieszamy, smażymy 4-5 minut, dolewamy bulion, a następnie doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Na koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze 5 minut. Rozlewamy do miseczek lub talerzy, posypujemy świeżym koprem, opcjonalnie szczypiorem.