SKŁADNIKI:

1 pęczek botwinki z bulwami małych buraków

4 liście laurowe

3 gałązki świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

2 szalotki

4 ziemniaki

2 marchewki

½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego

1,2 l bulionu warzywnego lub wody

2 łyżki octu jabłkowego/soku z cytryny

sól

świeżo mielony czarny pieprz

wiosenna-botwinka-653.jpg

PRZYGOTOWANIE:

Botwinkę myjemy, korzenie buraków obieramy i  trzemy na tarce o dużych oczkach, łodygi siekamy, liście odkładamy.

W garnku szklimy na oleju posiekaną drobno szalotkę, dodajemy roztarty czosnek, 2 liście laurowe i 2 gałązki tymianku. Podgrzewamy przez 2 min – smaki zaczną się przenikać. Dodajemy rozgniecione w moździerzu ziarna kopru włoskiego i smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy starte buraki, posiekane łodygi botwinki, dokładnie mieszamy, smażymy 4-5 minut, dolewamy bulion, a następnie doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu  przez 20 min. Na koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze 5 minut. Rozlewamy do miseczek lub talerzy, posypujemy świeżym koprem, opcjonalnie szczypiorem.