SKŁADNIKI:
suflety-serowe-z-musztarda-francuska-i-szczypiorkiem-509.jpg

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

0,5 l mleka

100 g ulubionych serów (ja użyłam mozzarelli i parmezanu)

1 łyżka musztardy francuskiej

2 jajka

szczypiorek

przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa mielona 

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania sufletów serowych na początek musimy wykonać sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy 2 łyżki mąki, ciągle mieszając. Mąka wchłonie masło i będzie bulgotać. Dodajemy mleko i mieszamy rózgą, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Odstawiamy do ostygnięcia.

Siekamy szczypiorek. Ubijamy 2 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Gdy  nasz sos przestygnie, dodajemy 2 żółtka, roztrzepując je rózgą,  potem wrzucamy szczypiorek. Tarkujemy swoje ulubione sery i dokładnie mieszamy. Następnie łyżką delikatnie przekładamy pianę i łączymy z sosem, tak żeby piana połączyła się z sosem i jak najmniej opadła.

Suflety przelewamy do kokilek wysmarowanych po brzegi masłem.

Pieczemy w temperaturze 200 st. C około 15 min. Czas uzależniony jest od wielkości kokilek. Suflet będzie się podnosił, a gdy będzie gotowy, pęknie i delikatnie się przyrumieni. Należy go jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, zanim opadnie.

RADA. Aby suflet wyszedł, trzeba uważać na: 1. Dobre ubicie piany na sztywno i delikatne połączenie z masą. 2. Wysmarowanie kokilek - muszą być dokładnie wysmarowane nawet z rantami, po których suflet będzie rósł. 3. Piekarnik - nie wolno go otwierać, gdy się piecze suflet, nie wolno też  zmniejszać temperatury, można tylko ją zwiększać.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na suflet czekoladowy.