Pamiętajcie każda ryba z ławic jest zdrowsza niż ryba hodowlana. Każda ryba słonowodna jest zdrowsza od tej słodkowodnej. Im ryba pływała w zimniejszych wodach tym ma więcej zdrowych dla nas kwasów omega.
czas przygotowania: 20 min. czas mrożenia: 1,5 h
ilość porcji: 6-8
stopień trudności: 1/5
SKŁADNIKI:
- 50 dag łososia bałtyckiego/troci lub łososia norweskiego surowego
- ½ awokado miękkie
- ½ ogórek zielony ze skórką
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sok z ½ cytryny, szklanka wody (do moczenia awokado)
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z ½ pomarańczy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Opcjonalnie można dodać kawioru. Jak na zdjęciu, dla kontrastu, dodałam czarnego kawioru.
PRZYGOTOWANIE:
Awokado przecinamy na pół. Zostawiamy tą połówkę bez pestki ściągając z niej skórkę. Zamaczamy w wodzie wymieszanej z sokiem z ½ cytryny. Po chwili wyciągamy, odsączamy i kroimy w kostkę, taką jak pozostałe składniki (1.)
Ważna rada AWOKADO!! Pozostałe pół awokado zostawiamy ze skórką, nacieramy w miejscu cięcia sokiem z cytryną i razem z pestką owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki (może 2 dni poleżeć). Robimy to po to, aby awokado nie ściemniało.
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i doprawiamy: sosem rybnym (jest słony, więc solą doprawiamy na końcu) sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, dodajemy oliwę dla pięknego połysku.
Układamy na talerz i dekorujemy kawiorem, listkami kolendry, pieprzem kolorowym.
Smacznego.