Pamiętajcie każda ryba z ławic jest zdrowsza niż ryba hodowlana. Każda ryba słonowodna jest zdrowsza od tej słodkowodnej. Im ryba pływała w zimniejszych wodach tym ma więcej zdrowych dla nas kwasów omega. 

Wracając do mojego tatara...

czas przygotowania: 20 min.  czas mrożenia: 1,5 h
ilość porcji: 6-8
stopień trudności: 1/5 

SKŁADNIKI:

  • 50 dag łososia bałtyckiego/troci lub łososia norweskiego surowego
  • ½ awokado miękkie
  • ½  ogórek zielony ze skórką
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sok z ½ cytryny, szklanka wody (do moczenia awokado)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z ½ pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
    Opcjonalnie można dodać kawioru. Jak na zdjęciu, dla kontrastu, dodałam czarnego kawioru.

PRZYGOTOWANIE: 

W drobną kostkę kroimy łososia. Ogórka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy ze środka pestki, pozostawiamy skórką, kroimy w kostkę. Siekamy kilka gałązek kolendry.

Awokado przecinamy na pół. Zostawiamy tą połówkę bez pestki ściągając z niej skórkę. Zamaczamy w wodzie wymieszanej z sokiem z ½ cytryny.  Po chwili wyciągamy, odsączamy i kroimy w kostkę, taką jak pozostałe składniki (1.)
Ważna rada AWOKADO!! Pozostałe pół awokado zostawiamy ze skórką, nacieramy w miejscu cięcia sokiem z  cytryną i  razem z pestką  owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki (może 2 dni poleżeć). Robimy to po to, aby awokado nie ściemniało.
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i doprawiamy: sosem rybnym (jest słony, więc solą doprawiamy na końcu) sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, dodajemy oliwę dla pięknego połysku.
Układamy na talerz i dekorujemy kawiorem, listkami kolendry, pieprzem kolorowym.
Smacznego.