Dla wielbicieli ryb i śledzi coś nowego. Tatar ze śledzia marynowany w soku z limonki. Wato spróbować a przekonacie się, iż to świetne połączenie: słoność śledzi, kwasowość i aromat limonki, słodycz miodu oraz gorzkość musztardy francuskiej. Świeżości nada koper. Prawdziwa plejada smaku.

wariacje-sledziowe-tatar-ze-sledzia-marynowany-w-limonce-335.jpgSKŁADNIKI:

500 g płatów śledziowych

2 limonki

papryczka chilli

1 pęczek kopru

3 łyżki musztardy francuskiej

1 mała łyżeczka miodu (nie spadziowego)

100 ml śmietany 18%

40 ml oliwy z oliwek

woda lub mleko do wymoczenia śledzi

pieprz czarny świeżo mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Płaty śledziowe moczymy w wodzie lub mleku (będą delikatniejsze) przez około 2 godziny. Sprawdzamy, czy są bardzo słone. Jeżeli są za słone, zmieniamy wodę lub mleko i dalej moczymy.

Płaty osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Skrapiamy sokiem z limonek i dodajemy startą skórkę z obu limonek. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce do zamarynowania. Im dłużej, tym lepiej.  Cebulę, ogórki kiszone i chilli kroimy w drobną kostkę 0,25 cm x 0,25 cm. Siekamy świeży koper. Do zamarynowanych śledzi dodajemy wszystkie pokrojone i posiekane składniki. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, oliwą z oliwek oraz musztardą francuską. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w lodówce przez około 1 h, podajemy z chlebem razowym, śmietaną 18% i świeżym koprem.

Smacznego :)